Duurzaamheidskring 7 februari 2019

Waar Harold Joëls er z’n zakken van vol heeft en Judith de Bree bang is voor een ecologisch kerkhof, daar ziet Timo Biesheuvel een hyperloop op Halfweg en ligt de Route du Soleil binnenkort werkelijk op Voorne-Putten.

In een dynamisch samenzijn wisselden Nissewaardse ondernemers, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties kennis en ervaringen uit, blikten terug op innovatieve plannen en keken vooruit naar mooie resultaten – tijdens de 1e Duurzaamheidskring Nissewaard van 2019.

Zonnige vooruitzichten

Het zonnewegdek – de SolaRoad – lag ooit binnen de Duurzaamheidskring al op tafel, maar de innovatieve busbaan gaat vanaf maart daadwerkelijk stroom opleveren, zo vertelde Hendry Klooster, gebiedsmanager Duurzaamheid in de Nissewaard.

Deze Route du Soleil is voortaan te vinden op Voorne-Putten, alwaar Provincie Zuid Holland, TNO, gemeente Nissewaard en ondernemers op Halfweg het samen mogelijk hebben gemaakt om het asfalt te vervangen door zonnepanelen, waardoor het wegdek een dubbele functie krijgt: verbindingsweg voor busverkeer én energiecentrale.

Gerard de Haan, voorzitter Duurzaamheidskring Nissewaard

Dagvoorzitter Gerard de Haan zette er een dik uitroepteken achter: “Waar je met samenwerking uitkomt weet je vaak van te voren niet, maar het mag toch weer een feit heten dat je alleen erg snel kunt gaan, maar dat je samen veel verder geraakt. Dit is daar toch maar weer een mooi voorbeeld van.”

Investeren in groen? Doen!

“Uw groene euro wordt alleen maar meer waard,” vervolgde energieadviseur Hendry Klooster. Want doordat belastingen en heffingen ook in 2019 weer flink stijgen loont het steeds meer de moeite om te bezien welke duurzame maatregelen voor u interessant zijn. En ja, uiteraard gaat het bij duurzaamheid niet alleen om de euro ‘s, maar het wordt wel een stukje makkelijker beslissen wanneer de rekensom gunstig uitvalt.

Energieadviseur Hendry Klooster (Enerless)

In een eerdere kring mocht Judith de Bree van Stimular een presentatie verzorgen over biodiversiteit en klimaatadaptie. Hierin wist ze te vertellen dat investeren in een groene omgeving zichzelf terugverdient: “Een goed ecosysteem onderhoudt zichzelf, dus levert het altijd loon naar werken.”

Onderzoek Judith de Bree (Stichting Stimular)

Samen met het bedrijvencollectief BIZ Halfweg-Molenwatering en gemeente zal gekeken worden naar de mogelijkheden op het bedrijventerrein.

Afval via de buizenpost

Zo lijkt het ook lonend te kunnen zijn om afval op een bedrijventerrein voortaan middels een buizensysteem in te zamelen. In de achterliggende maanden onderzochten zes studenten van Hogeschool Rotterdam de afvalstromen op Halfweg-Molenwatering en kwamen met deze verrassende aanbeveling.

Karlo Heijnen (Hogeschool Rotterdam), Gerard de Haan en Timo Biesheuvel

Student Timo Biesheuvel: “Beter is nog dat je helemaal geen afval hebt uiteraard, doordat je minder verpakt of dat jouw leverancier het ‘afval’ weer meeneemt om te hergebruiken. Maar wanneer je toch nog afval produceert kan het om diverse redenen lonen om de hyperloop verder te onderzoeken, techniek en kosten kunnen immers beheersbaar blijven.”

Met een dergelijk systeem zouden vele logistieke bewegingen overbodig worden, hetgeen positief uitwerkt op de openbare ruimte, kosten en CO2-emmisies.

Joggen tot er geen afval meer is!

Aansluitend presenteerde Harold Joëls de positieve reacties die hij ontving op de uitoefening van zijn hobby. De combinatie tussen joggen en afvalrapen is uitgegroeid tot een wereldwijde bezigheid: plogging. Wat door sommigen als een hype gezien wordt, wordt door anderen al geruime tijd serieus ingevuld en draagt zodoende bij aan het opschonen van de gemeente.

“Wanneer een gebied schoon is, dan blijft het ook langer zo. Een afvalberg nodigt namelijk uit om je rommel erbij te gooien en een opgeruimde omgeving doet dat niet.”

Ondernemer Harold Joëls (Storyliner)

De hobby van Harold beleefde op 3 februari jl een mooi hoogtepunt, toen 75 anderen met hem meeliepen en zij gezamenlijk 138 vuilniszakken wisten te vullen in amper 2 uur tijd: “Dat onderstreept hoeveel rommel er eigenlijk rondzwerft, het zou mooi zijn als we ooit niets meer te rapen hebben, met tot die tijd ga ik lekker door.”

What’s next?

Tot slot verzorgde Wouter Snijders (Enerless) een korte workshop Waterstof, waarin er ter plaatse daadwerkelijk waterstof werd geproduceerd, waarop hij een auto liet rijden:

“Het mooie van waterstof is het feit dat het geen hogere wis- of scheikunde is. Er is alleen nog wat ontwikkeling nodig om het op grotere schaal beschikbaar en toepasbaar te maken.”

Wouter Snijders

Wethouder Igor Bal sloot de ochtend af met de woorden: “You ‘ve ain’t seen nothing yet.” Gemeente Nissewaard heeft in de afgelopen periode gewerkt aan diverse visies, welke in de komende periode worden samengebracht in een uitvoeringsagenda.

Wethouder Igor Bal (Gemeente Nissewaard)

De wethouder nodigt eenieder uit om met hem in gesprek te gaan, zodat deze agenda zo sterk mogelijk kan worden uitgedragen en tot resultaten kan komen.

Sluit u aan!

De volgende kringbijeenkomst zal op 13 juni 2019 plaatsvinden. Wilt u aansluiten? Laat dit dan weten via info@huisvanmorgen.nl